DGS Eğitim Genel

Yatay Geçiş ile Dikey Geçiş Arasındaki Fark Nedir? Özellikleri ve Hangi Durumlarda Tercih Edilirler?

Yatay Geçiş Nedir?

Yatay Geçişin Tanımı

Yatay Geçiş, Yükseköğretim Kurumu tarafından öğrencilere sunulan bir fırsattır. Bu fırsat, öğrencilerin mevcut üniversite programlarından farklı bir programa geçmelerini veya farklı bir üniversiteye transfer olmalarını sağlar. Yatay Geçiş, sadece üniversiteler arasında değil, aynı üniversite içinde de yapılabilmektedir. Bu sayede öğrenciler, okudukları bölümü değiştirerek farklı bir bölümde eğitimlerine devam edebilirler.

Yatay Geçişin Özellikleri

Yatay Geçiş için öğrencilerin belli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlar arasında öğrencinin genel not ortalaması ve merkezi yerleştirme puanı yer alır. Ayrıca, öğrencinin başvurduğu programa ait ortak derslerdeki başarısı da dikkate alınır. Son olarak, öğrencinin geçmiş yıllarda dönem kaybı yaşayıp yaşamadığı da değerlendirilir.

Dikey Geçiş Nedir?

Dikey Geçişin Tanımı

Dikey geçiş, 2 yıllık bir okulda aldığınız eğitimi 4 yıllık bir programa tamamlamanızı mümkün kılan bir seçenektir. Daha detaylı bilgi için Dikey Geçiş Sınavı nedir? sayfamıza göz atabilirsiniz.

Dikey Geçişin Özellikleri

  1. Meslek Yüksekokulu veya açık öğretim ön lisans programından mezun olanlar, lisans diploması almak için DGS ile kabul aldıktan sonra 2 yıl daha eğitim almaları gerekmektedir.
  2. Dikey Geçiş Sınavı genellikle Temmuz veya Ağustos aylarında yaz döneminde yapılır.
  3. DGS’de, 50 adet matematik ve 50 adet Türkçe sorusunu cevaplamanız beklenir. Test, sayısal ve sözel bilgisi ölçülen adaylar arasından uygun puanları alanların tercih ettikleri bölümlere yerleşmesini sağlar.
  4. DGS’nin geçerlilik süresi 1 yıldır, yani sınavı bir yıl içinde tekrar ederek aldığınız puanı kullanabilirsiniz.
  5. DGS puanlarının açıklanmasını takiben 4-5 gün içinde tercih dönemi başlar. Geçmiş yılların sorularıburaya tıklayarak bulabilir, test çözümleri yaparak sınava hazırlanabilirsiniz.

Yatay Geçiş ile Dikey Geçiş Arasındaki Farklar

  1. Yatay geçiş, öğrencinin okuduğu bölümü değiştirerek farklı bir bölümde okuması ya da öğrencinin okuduğu üniversiteyi değiştirerek farklı bir üniversitede eğitimine devam etmesidir. Dikey geçiş ise öğrencinin ön lisans programından mezun olduktan sonra lisans programına geçiş yapmasıdır.
  2. Yatay geçiş için genel not ortalaması veya merkezi yerleştirme puanı gibi kriterler baz alınırken, dikey geçiş için Dikey Geçiş Sınavı’na girilmesi gerekmektedir.
  3. Yatay geçiş lisans ve ön lisans programları arasında yapılırken, dikey geçiş sadece ön lisans programının lisans programıyla tamamlanması için bir seçenektir.

Yatay Geçiş ve Dikey Geçişin Avantajları ve Dezavantajları

Yatay Geçişin Avantajları ve Dezavantajları

  1. Bir öğrenci yatay geçiş yapabileceği bölüme sadece bir kez başvurabiliyor.
  2. Minimum puan kuralı bazı durumlarda esnetilebiliyor.
  3. Yatay geçiş başvurusu alan üniversiteler ek kriterler kullanamıyor, sadece taban puanını göz önünde bulundurabiliyorlar.

Dikey Geçişin Avantajları ve Dezavantajları

Dikey Geçiş Sınavı, ön lisans eğitimi almış kişilerin yeniden sınav stresi yaşamalarına ve zaman yönetemeyenler için kaygı yaratmasına neden olabilir. Özellikle üniversite sınavı sonrasında lisans bölümlerine yerleşmek yerine ön lisans bölümlerini tercih eden adaylar için korkutucu olabilir. Dikey Geçiş Sınavı sonrasında ön lisans programlarından lisans programlarına geçen öğrenciler, yerleştikleri lisans programının öğretim programına bağlı olarak lisans dersleri almaktadır. Dolayısıyla Dikey Geçiş Sınavı sonucunda alacakları lisans eğitimi ders sayısı ve süresi açısından değişkenlik gösterir. Bunun yanı sıra, bir diğer dezavantajı ise bir ön lisans programından tüm lisans programlarına geçiş yapılamamasıdır. Dikey Geçiş Sınavı’na hangi ön lisans programlarının mezunlarının girebileceği önceden belirlenmiştir ve hangi ön lisans programından hangi lisans programına geçiş yapılabileceği de sınav başvuru sürecinde ÖSYM tarafından açıklanmaktadır. Yıllar içinde bölümler hakkında büyük değişiklikler yapılmaz. Ancak ön lisans programından mezun olanların DGS sonrasında herhangi bir lisans bölümüne geçiş yapamayacaklarını bilmeleri gerekmektedir.

Dikey Geçişten Sonra Yatay Geçiş

DGS ile yerleşen öğrenciler, sadece o yılın DGS Kılavuzu’nda belirtilen ön lisans alanlarına göre tercih yapabilir ve yatay geçiş için başvuruda bulunabilirler. Yatay geçiş başvurusunda dikkate alınacak olan puan ise DGS puanıdır.

 

Bunlar İlginizi Çekebilir !