Nasıl Yapılır ?

Silahlı ve Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır?

Silahlı ve silahsız özel güvenlik sertifikaları nereden alınabilir? Özel güvenlik sertifikası almak için gerekli belgeler nelerdir? Özel güvenlik sertifikası almak için hangi koşullara veya kurallara uymam gerekiyor? Özel güvenlik görevlisi olmak için yaş sınırı var mı? İşte detaylar…

Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır
Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır

Silahlı ve Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası Nereden Alınır?

Özel güvenlik Türkiye’de oldukça talep gören bir meslek haline gelmiştir. Nasıl silahlı veya silahsız özel güvenlik sertifikası alabileceğinizi, sertifikanızı özel güvenlik kimlik kartına dönüştürebileceğinizi ve ardından güvenlik görevlisi veya bodyguard olarak çalışabileceğinizi öğrenin ve bu istihdamdan sizde yararlanın.

Özel Güvenlik Sertifikası Almak için Şartlar Nelerdir?

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  2. Silahlı özel güvenlik sertifikası için başvuranların en az lise mezunu olmak ve 21 yaşından büyük olmaları gerekmektedir.
  3. Silahsız görev yapacaklar için en az sekiz yıllık ilkokul veya ortaokul mezunu olmak ve 18 yaşını doldurmuş olmak.
  4. Taksirli suçlar hariç olmak üzere, ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veya affa uğramış olsa bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, emniyeti suiistimal, sahtecilik, hileli iflas veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma, laf atma, sarkıntılık, ırza tasallut, ırza geçme, kız, kadın veya çocuk kaçırma ve alıkoyma, fuhşa teşvik, fuhuş için aracılık, uyuşturucu madde kullanma, uyuşturucu madde kaçakçılığı suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak.
  5. Kamu haklarından yasaklı olmamak.
  6. Zihinsel ve fiziksel olarak görevi yerine getirebilecek durumda olmak.
  7. Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 14. maddesinde ki gereklilikleri yerine getirmek ( Madde 14 – (Değişik  29/03/2011-6215 S.K./3.mad) Özel güvenlik temel eğitimi teorik ve pratik eğitim ile silah eğitiminden oluşmak üzere yüz yirmi ders saatinden; yenileme eğitimi altmış ders saatinden az olmamak üzere düzenlenir. Yükseköğretim kurumlarının güvenlikle ilgili fakülte ve meslek yüksek okullarından mezun olanlar ile fakülte veya meslek yüksek okullarının güvenlikle ilgili bölümlerinden mezun olanlarda silah eğitimi dışında özel güvenlik temel eğitimi şartı aranmaz. Genel kolluk kuvvetlerinden ve Milli İstihbarat Teşkilatından emekli olanlar ile en az beş yıl bu görevlerde çalıştıktan sonra kendi istekleriyle görevlerinden ayrılmış olanlarda, özel güvenlik temel eğitimi şartı ve Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen eğitim şartı aranmaz. Özel güvenlik eğitimi, ücreti karşılığında İçişleri Bakanlığınca verilebileceği gibi, Bakanlıktan faaliyet izni alan özel eğitim kurumlarınca da verilebilir. Yeterli bina, araç, gereç ve personel bulunması şartıyla özel güvenlik yenileme eğitimi, valiliğin izniyle güvenlik hizmetinin sağlandığı yerde verilebilir. Özel güvenlik eğitimi verecek kurumların kurucu ve yöneticilerinde 5 inci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen şartlar aranır. Özel güvenlik eğitiminin niteliği, müfredatı, eğiticilerde ve eğitim merkezlerinde aranacak şartlar ile eğitim sonucu yeterliliğin belirlenmesine ve sınavlarda görevlendirileceklere yapılacak ödemelere ilişkin esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir. )

Özel Güvenlik Sertifikası Nereden Alınır?

Özel güvenlik görevlileri, 5188 sayılı özel güvenlik kanunu ile görevlendirilmiş, kurum ve kuruluşların değerli varlıklarını koruyan, can ve mal kaybını önleyen kişilerdir. Güvenlik görevlileri yangın, haberleşme, güvenlik sistemleri, güvenlik sistemleri, güvenlik hukuku, güvenlik tedbirleri, afetler, patlayıcı maddeler, kişi koruma, silah eğitimi, atış talimi, ilk yardım gibi eğitimler alırlar. Ayrıca genel kolluk kuvvetleri ile ilişkilere de tabi tutulurlar.

Silahlı özel güvenlik sertifikası alacaklar toplam 120 saat eğitim alıp sınava girerken, silahsız özel güvenlik sertifikası almak isteyenler 100 saat eğitim alıp sınava girerler. Özel güvenlik görevlileri eğitimin ardından özel güvenlik sınav takvimi doğrultusunda sınava tabi tutuluyor. Sınavı geçmek için silah bilgisi dahil 100 soru üzerinden 60 puan almanız gerekmektedir. Yazılı ve atış puanlarınızın toplamı 60’ın üzerinde olmalıdır. Sınavı başarıyla tamamlayan özel güvenlik görevlileri sertifikalarını eğitim aldığı kurumdan alabilir. Bir özel güvenlik görevlisi her 5 yılda bir bu sertifikayı yenilemek zorundadır. Buna silahlı ya da silahsız yenileme eğitimi denir.

Özel Güvenlik Kursuna Katılmak için Gerekli Evraklar

Silahlılar için Gerekli Evraklar

  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Diploma yada Öğrenci Belgesi
  • 4 Adet Vesikalık Fotoğraf
  • İkametgah Belgesi (E-devletten alınabilir.)
  • Sağlık Raporu – Heyet Raporu (Devlet hastanesinden alınmış olması zorunlu ve üzerinde mutlaka “Silahlı Özel Güvenlik Olur” ibaresi yer almalıdır.)

Silahsızlar için Gerekli Evraklar

  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Diploma yada Öğrenci Belgesi
  • 4 Adet Vesikalık Fotoğraf
  • İkametgah Belgesi (E-devletten alınabilir.)
  • Sağlık Raporu – Heyet Raporu (Devlet hastanesinden veya özel hastaneden alınabilir ve üzerinde mutlaka “Silahsız Özel Güvenlik Olur” ibaresi yer almalıdır.)

Özel Güvenlik Sertifikası Hakkında Diğer Hususlar

Hastanelerde, bankalarda ve özel kurumlarda güvenlik görevlisi olarak çalışmak için Güvenlik Sertifikasına ihtiyacınız vardır ama hiçbir kurum iş garantisi veremez. 2022 yılı itibariyle özel güvenlik sertifikası ücreti 1343.-TL’dir ve ikamet ettiğiniz ilin vergi dairesine yatırılır. Silahlı veya silahsız özel güvenlik veya bu konudaki eğitimler için de aynı tutar geçerlidir. Özel güvenlik kimlik kartı düzenlenmesi için yapılması gereken başka bir harcama bulunmamaktadır. Özel güvenlik eğitim kursu en az 17 gün sürmektedir. Bu süre içerisinde silah kullanma, güvenlik ve koruma teknikleri öğretilmektedir. Ayrıca temel silahsız savunma kursları 13,5 gün sürmektedir. Silahsız’dan silahlı ya geçiş eğitimi de en az 3 gün sürmektedir.

Özel güvenlik sınavını geçtikten sonra kurumumuzdan sertifikanız düzenlenecektir. Bu sertifika genellikle temel olarak sınavdan 2 hafta sonra, yenilemelerde ise sınavdan 3 hafta sonra verilmektedir. Atış sınavlarında ise uzaklık metre cinsinden ifade edilmezken şart “Bakanlıkça belirlenen mesafeden ve 5 adet” şeklinde belirtilmiştir.

Silahlı ve silahsız özel güvenlik arasındaki fark; silahlı bir güvenlik görevlisinin ateşli bir silaha sahip olması ve bunu insanları ve mülkleri korumak için kullanma lisansına sahip olmasıdır. Ancak silahsız olanın böyle bir hakkı yoktur. Bu yüzden silah bulundurması gereken banka şubeleri gibi yerlerde çalışamazlar. Aynı zamanda özel güvenlik görevlilerinin okullarda, hastanelerde, alışveriş merkezlerinde, stadyumlarda ve alkollü mekanlarda silahlı olarak görev yapmaları yasaklanmıştır.

Erkekler için 170 cm’den, kadınlar için 160 cm’den kısa olanlar veya boyunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasında 13’ten fazla veya 17’den az fark varsa, özel güvenlik sözlü sınavına yüksek olasılıkla davet edilmezsiniz.

Çalışma şartlarına gelecek olursak Özel güvenlik görevlileri için haftalık çalışma süresi 45 saattir, bir gün için azami çalışma süresi 11 saattir ve çalışanlara haftada en az bir kez 24 saat kesintisiz dinlenme izni verilmelidir. Yetki konusunda da bir noktaya açıklık getirelim: Özel güvenlik görevlileri şüpheli suçluları gözaltına alma yetkisine sahip değildir. Şüpheli kişileri sadece dedektörle arama yapabilir. Aynı zamanda polisin yetkisine benzer şekilde “durdurma ve kimlik sorma” yetkisi yoktur. Özel güvenlik, 5188 sayılı Özel Güvenlik Kanunu’nun 31. maddesine göre tek nöbet tutması da tavsiye edilmemektedir.

Sınavları geçtiğinizde ise kimlik kartı başvurusunda bulunmanız gerekecektir. Özel Güvenlik Kimliğiniz hazırlandığında EGM Özel Güvenlik Daire Başkanlığı tarafından verdiğiniz adreslere PTT Kargo ile gönderilir. Kimsenin teslim almaması durumunda ikinci kez teslim edildikten sonra on gün süreyle şubede bekletilir.

Sınav Tarihleri : 100. Dönem Temel Eğitim Sınavı – 76. Dönem Yenileme Eğitim Sınavı 30 Ekim 2022 tarihinde 101. Dönem Temel Eğitim Sınavı 77. Dönem Yenileme Eğitim Sınavı 25 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirilecektir.

 

 

 

Bunlar İlginizi Çekebilir !