Otomobil

DSG Şanzıman Nedir?

DSG şanzımana yeni birçok araçta rastlıyoruz. DSG şanzıman otomatik mi ya da DSG şanzıman sorunları gibi konular çok sık karşımıza çıkıyor, peki DSG şanzıman nedir ve DSG’nin özellikleri nelerdir? Bütün detaylar yazımızda…

DSG Şanzıman Nedir?

DSG Şanzıman ve Özellikleri

DSG şanzıman nedir sorusunun cevabı çok açıktır. DSG şanzıman veya çift kavramalı şanzıman, bir otomatik şanzıman türüdür. Birçok kaynakta doğrudan çift kavramalı şanzıman olarak da geçmektedir. DSG kısaltması Direct Shift Gearbox anlamına gelmektedir.

Çift kavramalı şanzıman olarak da bilinen DSG şanzıman, diğer vitesli şanzımanlara göre daha hızlı ve verimli bir şekilde vites değiştirebilen otomatik bir şanzımandır. Seri kabiliyet sunar ve çok tercih edilir. Ayrıca DSG şanzıman, geleneksel otomatik ve manuel şanzıman sistemlerine göre daha fazla güç ve daha iyi bir kontrol sağlar.

DSG Şanzımanı Kim Buldu? DSG Şanzımanı Hangi Markalar Kullanıyor?

Günümüzde birçok marka (Direct Shift Gearbox) DSG şanzıman teknolojisini kullanmaktadır. Ancak bu teknolojiyi geliştiren marka Alman otomotiv devi Volkswagen olmuştur. Volkswagen’de kullanılan otomatik şanzıman tipi DSG teknolojisi olarak adlandırılmıştır. Ancak benzer teknolojileri Audi, Nissan, Mitsubishi, BMW ve Porsche’de de görüyoruz. Örneğin, Audi’deki otomatik şanzıman teknolojisi S-Tronic olarak adlandırılır, Nissan kendi versiyonları için D-Step terimini kullanır. Adı ne olursa olsun, bu markaların hepsi farklı mühendislik çalışmalarıyla bu teknoloji üzerinde çalışmış ve farklı yönlerini geliştirmiştir.

DSG Şanzımanlı Araçların Olumlu ve Olumsuz Tarafları

DSG şanzımanlı araçların artıları ve eksileri tartışılmaz. Ancak, doğru teknolojiyle donatıldığında, günümüz piyasasındaki en verimli şanzıman seçeneklerinden biridir.İşte olumlu ve olumsuz taraflar…

DSG Şanzımanın Avantajları

DSG şanzıman yapısının bazı avantajları vardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • DSG şanzıman, çift kavramalı, Direct Shift Gearbox – Araca hızlı bir vites geçişi sağlar. Bu da her vites geçişinde çok hızlı bir hareketlilik anlamına geliyor.
  • Vites geçişlerinde güç kaybı yaşanmaz.
  • Güç kaybı olmadığından dolayı düz vitesli arabalara göre daha konforludur.
  • DSG şanzıman, oldukça düşük yakıt tüketimi sunmaktadır.

DSG şanzımanlı araçlar, yukarıdaki nedenlerle manuel şanzımanın sürüş yorgunluğunu istemeyen ancak otomatik şanzımanlı araçlardaki performans sorunları ve yüksek yakıt tüketimi faktörlerini de istemeyenler için DSG şanzımanlı araçlar gerçekçi bir çözüm sunuyor.

İlgili Makale: DSG Şanzıman Sorunları

DSG Şanzıman Sorunları

Her sistemde olduğu gibi DSG şanzımanlı araçların da bazı sorunlu yönleri vardır. DSG şanzıman şikayetleri internette sıkça tartışılıyor. Örneğin son yıllarda yaşanan kavrama sorunları alıcıların gözünü korkutmuş durumda. Aşağıda yaygın DSG şanzıman şikayetleri yer almaktadır:

  • Çift kuru kavrama (baskı-balata) kullanıldığı için zamanla aşınır ve değiştirilmesi gerekir.
  • DSG şanzımanlı araçlarda yokuş kalkış desteği (hill hold) olmalıdır, aksi takdirde yokuşlarda geri kaçar.
  • Kar gibi zorlu koşullarda sürüş sırasında şanzıman ısınabilir ve aşınabilir.

 

Bunlar İlginizi Çekebilir !