Başvuru DGS Eğitim

DGS Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır?

Adaylar, DGS sınavına başvurmak için başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden Kılavuz ile Aday Başvuru Formuna erişebilirler. Kılavuzun dağıtımı ve satışı yapılmayacak, başvurular elektronik ortamda alınacaktır.

Başvuruların Nasıl/Nereye Yapılacağının Belirlenmesi

Fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı olan adaylar

  • İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Nüfus Müdürlüklerinden fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı edinen ve ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde kaydı bulunmayan adaylar, e-Devlet şifreleriyle “e-Devlet Kapısı” uygulaması üzerinden ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’ne kayıt olabilirler. Kaydı tamamlanan adaylar, eğitim bilgileri YÖKSİS’te bulunuyorsa bir başvuru merkezine gitmeden bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması ile sınav başvurusunu tamamlayabilirler. Başvuruların tamamlanması için sınav ücretinin de ödenmesi gerekmektedir.
  • ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde kaydı olan ve İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Nüfus Müdürlüklerinden fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı edinen adaylar arasında, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde geçerli veya geçersiz bir fotoğrafı olanlar da bulunabilir. Ancak, bu adaylar da eğitim bilgileri sistemde geçerli ise, bir başvuru merkezine gitmeksizin sınava başvurularını tamamlayabilirler. Bunun için, sınava başvuru süresi içinde bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla başvuru yapabilirler ve sınav ücretini ödeyebilirler. Bu adayların ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’ndeki fotoğrafları, sınava başvuru esnasında Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı’ndaki fotoğraflarıyla otomatik olarak güncellenecektir.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı olmayan veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartında fotoğrafı olmayan adaylar

  • ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde kaydı olmayan veya T.C. Kimlik Kartı’nda fotoğrafı bulunmayan adaylar, bir başvuru merkezine gitmek zorundadırlar. Başvuru merkezinde, fotoğraflı ve imzalı Aday Başvuru Formu doldurarak sınava başvuru işlemlerini tamamlayabilirler. Ancak, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde geçerli fotoğrafı ve geçerli eğitim bilgisi bulunan adaylar, sınava başvuru süresi içinde bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla sınava başvurularını yapabilirler ve süresi içinde sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayabilirler.
  • ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde kaydı olmayan ve İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Nüfus Müdürlüklerinden fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı edinmemiş adaylar, sınava başvuru süresi içinde bir başvuru merkezine giderek başvurularını yapacaklardır. Bu durumdaki adaylar, YÖKSİS’te eğitim bilgileri bulunuyor olsa bile sınava başvurularını yapabilmek için başvuru merkezlerine gitmek ve başvuru ücretini ödemek zorundadırlar.

Geçerli Fotoğraf: T.C. Kimlik Kartı’ndaki fotoğraf ya da son 50 ay içinde herhangi bir başvuru merkezinde çekilmiş ve ÖSYM tarafından kabul edilmiş olan fotoğraftır.

Geçerli Eğitim Bilgisi: Yükseköğretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS) veya ÖSYM arşivi kaynaklı olan ve bu bilgilerinde herhangi bir düzeltme yapılmamış olan bilgilerdir.

Adaylar, başvuru bilgilerini sisteme kaydettikten sonra belirlenen süre içinde sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayacaklardır. Sınav ücretini ödemek isteyen adaylar, kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine gitmek veya ÖSYM’nin internet sayfasında bulunan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapmak seçeneklerinden birini kullanabilirler. Bankaya gitmek isteyen adaylar, T.C. kimlik numaralarını ve sınav ücretini yatıracaklarını banka görevlisine bildirmeleri gerektiği gibi, aldıkları dekont üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı ve sınav adı bilgilerini kontrol etmeli ve dekontu saklamalıdır. Ayrıca, adaylar internet bankacılığı aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilirler.

Başvuru süresi sona erdikten sonra yapılan başvurularda, sınav ücreti %50 artırımlı olarak sadece ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödenebilir. Geç başvuru gününde bankalardan ücret ödemesi yapılmayacaktır. Geç başvuru gününde başvurusunu yapan ve aynı gün içinde sınav ücretini yatırmayan adayların başvuru bilgileri silinecektir. Geç başvuru gününde başvuru yapan ve sınav ücretini süresi içinde yatırarak başvurularını tamamlayan adayların, başvurularının tamamlandığını https://ais.osym.gov.tr adresinden kontrol etmeleri ve başvuru bilgilerinin bir dökümünü yazıcıdan alarak başvuru sürecinin diğer aşamalarında kullanmak üzere saklamaları gerekmektedir.

Başvuru merkezi aracılığıyla yapılacak başvurular

Adaylar, başvuru süresi içinde bir başvuru merkezine giderek başvurularını tamamlamak zorundadır. Başvuru işlemi adayın bizzat kendisi tarafından başvuru merkezinde yapılmalıdır ve başvuru merkezleri sadece resmi iş günlerinde ve çalışma saatlerinde başvuru kabul edecektir. Başvuru merkezlerinin adresleri ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr adresinde yayınlanacaktır. Başvuru merkezine giden adaylar yanlarında fotoğraflı kimlik belgesi taşımalıdır, ayrıca başvuru ücretini ödemeleri gerekmektedir. Başkası adına başvuru yapılamaz.

Yurt Dışından Başvurular/Askerlik Görevini Yapmakta Olan Adaylar

Internet üzerinden bireysel başvuru yapma hakkı olmayan adaylar, eğitim, tedavi veya başka sebeplerden dolayı başvuru merkezine gitmeleri mümkün olmayanlar veya askerlik görevini yerine getirdikleri için başvuru merkezine gidemeyenler, sınava Ankara-Çankaya veya İstanbul-2’de girebilirler. Yurt dışından başvurmak isteyen adaylar, başvuru süresi içinde ÖSYM Çağrı Merkezini bir yurt dışı telefon numarasından arayarak sınava yurt dışından başvuracaklarını bildirmelidir. Askerlik görevini yapmakta olan adaylar da başvuru süresi içinde ÖSYM Çağrı Merkezini arayarak sisteme kayıt edilmelidir. Adaylar, T.C Kimlik/Y.U. Numarası ve şifresiyle ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’ne giriş yaparak başvuru bilgilerini kaydedebilirler. Başvuru bilgilerini kaydeden adaylar, www.osym.gov.tr adresindeki “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile sınav ücretini yatırmalıdır. Adaylar başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü yazıcıdan edinerek sınavın diğer aşamalarında gerekebileceklerinden özenle saklamalıdır. Adayların, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde geçerli bir fotoğrafı yoksa, fotoğraf alanını boş bırakmaları gerekmektedir. Ayrıca adaylar, eğitim bilgileri alanında güncelleme/ekleme yapabilirler (YÖKSİS’te eğitim bilgisi olanlar hariç).

ADAY BAŞVURU FORMUNUN DOLDURULMASI

1. T.C. KİMLİK NUMARASI

Bu alanda T.C. Kimlik Numarası olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, T.C. Kimlik Numarasını yazacaklardır. Çift uyruklu adaylar veya Türk vatandaşı olan ancak çıkma izni alarak vatandaşlıktan çıkanlar arasından, 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca saklı tutulan hakların kullanılmasına ilişkin belge sahibi olanlar (Mavi Kart sahipleri) da T.C. Kimlik Numaralarını buraya yazacaklardır. T.C. Kimlik Numarası olmayan KKTC uyruklu, yabancı uyruklu veya hiçbir uyruğu olmayan adaylar, T.C. Kimlik Numarası yerine kullanacakları yabancı kimlik numaralarını (Y.U. numarası) buraya yazacaklardır. Y.U. numarası, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Merkezî Nüfus İdaresi Sistemi’nden (MERNİS) alınan, “9” ile başlayan ve 11 rakamdan oluşan bir numaradır. Bu adayların kişisel bilgileri MERNİS’ten ÖSYM kayıtlarına yansıtılacaktır. Y.U. Numarası edinmemiş adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet sitesindeki formu doldurarak bir “Belge Kodu” edineceklerdir. Bu form ve geçerli kimlik belgeleriyle birlikte ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine başvurarak ücreti ödeyerek Y.U. numaralarını edinebileceklerdir. Daha önce Y.U. Numarası edinmiş adaylar, T.C. Kimlik Numarası alanına Y.U. numaralarını gireceklerdir. Başvuru sürecinde KKTC dışındaki yurt dışında bulunan adaylar arasından, MERNİS’te Y.U. Numarası bulunmayanlar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet sitesindeki formu doldurarak bir “Belge Kodu” edinecekler ve daha sonra ÖSYM Çağrı Merkezinden Y.U. numaralarını alabileceklerdir.

2. ADI

3. SOYADI

4. BABA ADI

5. ANNE ADI

6. DOĞUM TARİHİ

7. CİNSİYETİ

8. DOĞUM YERİ

9. NÜFUSA KAYITLI OLDUĞU İL/İLÇE

10.UYRUĞU

Başvuru yapacak kişiler için uyrukluk seçenekleri şunlardır: T.C. uyrukluları “T.C.” seçeneğini işaretler, T.C. uyruğuna sahip çift uyruklular da “T.C.” seçeneğini seçerler. Türk vatandaşlığından ayrılanlar ve bu kişilerin yasal mirasçıları (Mavi Kart sahipleri/Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar) “Mavi Kartlı” seçeneğini seçerler. KKTC uyrukluları “KKTC” seçeneğini işaretlerken, KKTC uyruklarından biri T.C. olan çift uyruklular “T.C.” seçeneğini, T.C. dışındaki uyruğu KKTC olan çift uyruklular ise “KKTC” seçeneğini işaretlerler. KKTC uyruklular ayrıca, KKTC Kimlik Numaralarını da ilgili alana yazmalıdırlar. Türk kökenli yabancılar, 2527 Sayılı Kanun kapsamında çalışma ve meslek serbestisi haklarına sahip olanlar “2527 Sayılı Kanun Kapsamında Bulunanlar” seçeneğini seçerler. Yabancı uyruklular, hiçbir devlete bağlı olmayanlar ve mülteciler ise “Yabancı Uyruklular” seçeneğini işaretlerler. Birden fazla uyruğu olan kişiler, başvuru formunda birden çok seçenek işaretleyebilirler ancak, diğer uyrukluk bilgileri sistem tarafından otomatik olarak işaretlenir ve değiştirilemez. Uyruk bilgilerinde değişiklik talepleri doğrudan ÖSYM’ye iletilmelidir.

11. YAZIŞMA ADRES

KKTC dâhil Türkiye dışında ikamet eden adaylar, bu alana ülke adı dâhil tüm adres bilgilerini
yazacaklar, ADRES İLİ ve ADRES İLÇESİ bilgi alanlarını boş bırakacaklardır.

12.TELEFON NO

13.E-POSTA ADRESİ

11., 12. ve 13. bilgi alanlarına size ulaşılabilecek en güncel ve doğru bilgilerinizi yazınız. Merkezimizin sizinle yapacağı bütün iletişim işlemlerinde bu bilgilerin kullanılacağını unutmayınız.
ÖSYM tarafından gerektiğinde adaylara; telefon, SMS, e-posta vb. yollarla bilgilendirme yapıldığından, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemindeki iletişim bilgilerinin adaylar tarafından
güncel tutulması zorunludur.

14. ÖN LİSANS EĞİTİM BİLGİSİ

Adayların eğitim bilgileri, Yükseköğretim Bilgi Sistemi’ne (YÖKSİS) elektronik olarak iletilir ve bu bilgiler başvuru ekranında görüntülenir. YÖKSİS ile bütünleşmesi olan üniversitelerden mezun olan adaylar, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’ndeki “Eğitim Bilgilerim” bölümündeki “Eğitim Bilgilerimi YÖKSİS’ten Güncelle” alanını tıklayarak güncel eğitim bilgilerini görüntüleyebilirler. Eğitim bilgilerinde hata veya eksiklik olan adaylar, mezun oldukları/olacakları üniversitenin ilgili birimlerine başvurarak bu bilgilerini ekletebilir veya düzeltebilirler. YÖKSİS ile bütünleşmesi olmayan üniversitelerden mezun olan adaylar ve yurt dışı, askeri okul, Bakanlıklara bağlı yükseköğretim kurumları mezunları ile yabancı uyruklu adaylar ise eğitim bilgilerini Başvuru Merkezlerinde düzeltebilirler. Bu bilgilerin doğrulanabilmesi için mezuniyet belgesi veya öğrenim durumunu gösterir belgelerin resmi onaylı örnekleri yanlarında bulunmalıdır. Mezun olan adaylar mezuniyet tarihini, not sistemi ve diploma notu/puanını ilgili alanlara yazmalıdır. Mezun olmayan adaylar ise mezuniyet tarihi, not sistemi ve diploma notu/puanı alanlarını boş bırakmalıdır. Başvuru Merkezlerinde eğitim bilgileri ile ilgili herhangi bir işlem yapılamayacaktır.

15. SINAV MERKEZİ TERCİHİ

16. KILAVUZ KOŞULLARINI OKUDUM, KABUL EDİYORUM

17. ŞEHİT/GAZİ YAKINLIK BİLGİSİ

18. OTURUM BİLGİLERİ

19. İNTERNET ERİŞİM ŞİFRESİ İSTEĞİ

20. ADAYIN İMZASI

Not: Bu sayfa sadece bilgilendirme amaçlıdır. Doğruluğunu kontrol etmek kullanıcı sorumluluğundadır.

Bunlar İlginizi Çekebilir !