Başvuru DGS Eğitim

DGS Sınavına Kimler Başvurabilir? Başvuru Şartları ve Tarihleri

Dikey geçiş sınavına , önlisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan her aday başvurabilir.

DGS sınavı için gereken şartlar nelerdir?

DGS sınavına katılmak isteyen öğrencilerin, meslek yüksek okullarında veya açık öğretim bölümlerinde 2 yıllık eğitimi tamamlamış olmaları gerekmektedir. Ayrıca, sınava başvuracakları sene son sınıfta olan öğrenciler de DGS’ye başvurarak sınava girebilirler. Bunun dışında, DGS sınavına girecek öğrencilerden herhangi bir ekstra başvuru şartı talep edilmez.

Lisans mezunları DGS sınavına nasıl başvurabilirler?

Dikey Geçiş Sınavı’na sadece iki yıllık meslek yüksekokulu mezunları ya da mezun olabilecek koşulları sağlayan adaylar başvurabilirler. Yükseköğretim programlarına dikey geçiş yapabilmek için, meslek yüksekokulu ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olma şartı vardır. Eğer bir kez mezun olduğunuz iki yıllık bir üniversite varsa, DGS ile kaç kez yerleştiğiniz veya 4 yıllık mezunu olup olmadığınız önemli değildir. Sınava istediğiniz kadar girip, alanınızla ilgili farklı bölümlere başvurabilir ve farklı lisans programlarına geçiş yapabilirsiniz.

Önlisans mezunları DGS sınavına nasıl başvurabilirler?

2023-DGS, Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Ön Lisans Programları mezunlarının lisans öğrenimine dikey geçiş sınavı olacaktır. Sınav, 16 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilecektir.

Başvurular, 26 Mayıs – 5 Haziran 2023 tarihleri arasında yapılacaktır ve adaylar başvurularını ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak saat 11.45’ten itibaren ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresi veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulaması üzerinden yapabileceklerdir.

2023-DGS’de, her iki testten en az 1 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 1 ham puanı olmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır. Sınavda toplam 100 soru olacak ve sınav süresi 135 dakika olacaktır.

Yurt dışında eğitim görmüş adaylar DGS sınavına nasıl başvurabilirler?

KKTC’deki meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları, aynı şartları sağlayan yurt dışındaki mezunlar  denklik sağlanması halinde DGS sınavına başvurabilirler.

DGS sınavı için yaş sınırı var mıdır?

DGS, her yıl Temmuz ayında ÖSYM tarafından düzenlenmektedir. Sınava başvurmak için herhangi bir yaş sınırı, sınava girme sıklığı, alttan ders, staj veya mezuniyet yılı gibi kısıtlamalar bulunmamaktadır.

Engelli adaylar DGS sınavına nasıl başvurabilirler?

DGS sınavına girecek olan engelli adaylar, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Aday İşlemleri Sistemi’nde engel bilgisi yer almayanlar, engellerine ilişkin detaylı bir özgeçmişlerini içeren dilekçe ve Engel Bilgi Formu’nu yanlarında bulundurmalıdırlar. Bunun yanı sıra, bir üniversite veya devlet hastanesinden alınmış engelli sağlık kurulu raporlarının bir örneğini de başvuru sırasında sunmaları gerekmektedir. Engel bilgi formu için buraya tıklayın. Eğer dgs de ne soruluyor konusunu merak ediyorsanız bunun için bir sayfamız bulunmaktadır.

Yüksek lisans öğrencileri DGS sınavına başvurabilir mi?

Daha önceden bir önlisans programı bitirdiyseniz başvurabilirsiniz.

DGS sınavı için Türk vatandaşı olmak şart mıdır?

Hayır. KKTC ve T.C. Kimlik Numarası bulunmayan yabancı uyruklu veya uyruğu olmayan adaylar, Yabancı Uyruklu (Y.U.) Numarası kullanacaklardır. Bu numarayı almak için, MERNİS’ten Y.U. Numarası edinmemiş adaylar, ÖSYM’nin internet sitesinden Y.U. numarası edinme formunu dolduracak ve bir “Belge Kodu” alacaklardır. Bu belge kodunu ve geçerli kimlik belgelerini kullanarak ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine başvurarak ücret karşılığında Y.U. numarası edineceklerdir. Daha önceden Y.U. Numarası bulunan adaylar T.C. Kimlik Numarası alanında Y.U. numaralarını kullanacaklardır. Başvuru süresince KKTC hariç yurt dışında bulunan adaylar, MERNİS’te Y.U. numarası bulunmayanlar, ÖSYM’nin internet sitesinden Y.U. numarası edinme formunu doldurarak edindikleri “Belge Kodu” ile ÖSYM Çağrı Merkezinden Y.U. numaralarını alacaklardır.

DGS sınavına ikinci kez başvurmak mümkün müdür?

Bu sorunun cevabını vermiştik tekrar edilim: DGS sınavına girmede bir sınırlama yoktur.

DGS sınavına yurtdışından başvurmak mümkün müdür?

Tamamlayıcı bir bilgi olarak, başvuruların yapılacağı tarihler arasında yurt dışında (KKTC ve Kırgızistan-Bişkek hariç) eğitim, tedavi veya diğer nedenlerle başvuru merkezine gitmeleri mümkün olmayan adaylar, kılavuzda belirtilen yönergeler doğrultusunda başvurularını yapabilirler.

Bunlar İlginizi Çekebilir !