Teknoloji

eSIM Nedir ? eSIM Uygun Olan Telefon Modelleri Neler ?

eSIM, doğrudan bir cihazın içine yerleştirilmiş bir akıllı SIM biçimidir. e sim hangi telefonlarda var? e sim iphone telefonlarda çalışıyor mu? vb. soruların cevabı yazımızda.

e sim nedir
e sim nedir

e Sim nedir ?

Bir eSIM (gömülü SIM), doğrudan bir cihazın içine yerleştirilmiş bir programlanabilir SIM kart biçimidir. Tipik olarak PVC’den yapılmış çıkarılabilir bir evrensel entegre devre kartı (UICC) üzerine yerleştirilmiş bir entegre devre yerine, bir eSIM, bir cihaza kalıcı olarak takılı bir eUICC çipine yüklenmiş bir yazılımdan oluşur ve evet, bir eSIM gömülü bir akıllı karttır.

Dijital sim ile e sim aynı kavramlardır. Bazı sitelerde dijital sim olarak anılabilmektedir.

Kullanma

Bir eSIM genellikle uzaktan sağlanır ve son kullanıcılar operatörleri kolaylıkla ekleyebilir veya kaldırabilir. Cihazın EID’si, cihazınızı mevcut bir operatör aboneliği ile ilişkilendirmek ve programlama için güvenli bir kanal müzakere etmek üzere provizyon hizmeti için kalıcı bir numara sağlamak üzere fabrikada programlanmıştır.

E-SIM’ler veya gömülü SIM kartlar, fiziksel SIM kartlardan daha güvenlidir. Fiziksel olarak çalınamaz veya kurcalanamazlar. Ayrıca her kullanıcı için benzersiz bir şifreleme anahtarı oluşturma yeteneğine sahiptirler, bu nedenle çok daha gelişmiş bir güvenlik özelliğine sahiptirler.

Peki, aynı cihazla kaç tane e-SIM aboneliği mümkün? Aslında e-SIM aboneliklerinde herhangi bir sınır yoktur. Operatörünüzün izin verdiği sayıda e-SIM aboneliğine abone olabilirsiniz. Ancak, kaç aboneliğiniz olursa olsun, bir cihazda yalnızca tek bir e-SIM’i aktif olarak kullanabilirsiniz. Aynı cihazda hem fiziksel SIM kartınızı hem de e-SIM profilinizi kullanmanız da mümkündür. Telefonun hem fiziksel hem de e-SIM desteğine sahip olması önemlidir.

eSim Teknolojisi

GSMA, eSIM’i yeni nesil bağlı tüketici cihazları için SIM teknolojisi olarak tanımlamaktadır. eSIM teknolojisini kullanan ağ çözümleri arasında bağlantılı arabalar (akıllı dikiz aynaları, yerleşik teşhis (OBD), araç Wi-Fi erişim noktaları), AI çeviriciler, MiFi cihazları, akıllı kulaklıklar, akıllı ölçüm, GPS izleme birimleri, DTU, bisiklet paylaşımı, reklam oynatıcılar, video gözetim cihazları vb. yer almaktadır.

UICC, genellikle MFF2 olarak adlandırılan bir eUICC çipinin ortak bir fiziksel form faktörüdür.

eSim Kullanmanın Avantajları

e-SIM’de yeniyseniz, e-SIM kullanmanın birçok avantajı vardır.

  • Herhangi bir fiziksel müdahale olmadan SIM kart değişimine izin verir ve  büyük operatörlerle de çalışır.
  • Hem fiziksel hem de e-SIM olmak üzere çift hat aynı cihazda kullanılabilir.
  • Farklı tarifeleri aynı telefon üzerinde kullanabilirsiniz.
  • Cihazınızda birden fazla e-SIM profiline sahip olabilirsiniz ve bu aynı zamanda iki telekomünikasyon hizmeti sağlayıcısını aynı anda kullanabileceğiniz anlamına da gelir.
  • Üst düzey güvenlik sunar.
  • Fiziksel bir SIM karta kıyasla eSIM, fiziksel bir SIM kartın sahip olacağı kart, kağıt, depolama ve bakım gibi maliyetleri içermediği için hem çevre dostu hem de kullanıcı odaklı bir teknolojidir.
  • Kayıp/çalıntı gibi olumsuz durumlarda hattınızın geçici olarak ya da tamamen kapatılmasını sağlayabilirsiniz.

e-SIM Destekleyen Telefonlar

e-SIM hala tüm cihazlar ve markalar tarafından desteklenmemektedir. Destekleyen marka ve modeller aşağıdaki gibidir.

Apple: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max; iPhone 13, 13 Mini, 13 Pro, 13 Pro Max; iPhone 12, 12 Pro, 12 Pro Max, 12 Mini; iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max; iPhone SE 2020, iPhone Xs, Xs Max, Xr, Apple iPhone 14, Apple iPhone 14 Plus, Apple iPhone 14 Pro, Apple iPhone 14 Pro Max

Huawei: P40, P40 Pro, Mate 40 Pro

Samsung: Galaxy Z Flip 3 5G, Z Fold 3 5G Note 20, Note 20 Ultra, Z Fold2 Galaxy S20, S20 Ultra ve S20 Plus Galaxy S21, S21 Plus, S21 Ultra 5G, Samsung Galaxy S22, Samsung Galaxy S22+, Samsung Galaxy S22 Ultra, Galaxy Z Flip4 5G, Galaxy Z Fold4 5G

Google Pixel: Google Pixel 7 Pro, Google Pixel 7, Google Pixel 6 Pro, Google Pixel 6, Google Pixel 5a 5G, Google Pixel 5, Google Pixel 4a, Google Pixel 4, Google Pixel 3 & 3XL (Limited support), Google Pixel 2

Microsoft: Microsoft Surface Duo, Windows 10 PC’ler

Oppo: Oppo Find X3, Oppo Find X3 Pro, Oppo Find X5, Oppo Find X5 Pro

Nokia: G60

Sony: Sony Xperia 1 IV, Sony Xperia 5 IV, Sony Xperia 10 III Lite, Sony Xperia 10 IV

 

e-Sim’e Abone Olma

e-SIM aboneliğinizi başlatmak için abone olduğunuz operatör bayisindeki satış danışmanı ile iletişime geçmeniz yeterlidir, size yardımcı olacaklardır.

Abonelik sonrası e-SIM’inizi aktive etmek için Android ve iOS işletim sistemli cihazlarda farklı işlemler yapmanız gerekmektedir. Aşağıdaki adımları takip ediniz…

Android e-Sim Aktive Etme

Ayarlar menüsüne gidin.

  • “Bağlantılar” sekmesine tıklayın.
  • “SIM Kart Yöneticisi” kısmını seçin.
  • “Mobil Plan Ekleme”yi tıklayın.
  • “Operatör QR Kodunu Kullan” seçeneğini seçin.
  • e-SIM kartınızın üzerindeki QR kodu okutun.
  • e-SIM’iniz aktive edildi.

iOS (iPhone) e-Sim Aktive Etme

23 Haziran 2020 tarihinden önce satın alınan Apple eSIM uyumlu cihazlar için aşağıdaki adımları izleyerek eSIM’inizi etkinleştirebilirsiniz. Bu adımlar cihazı silmenizi gerektirir, bu nedenle işleme başlamadan önce cihazınızı yedekleyin.

Ayarlar menüsüne gidin.

  • “Hücresel” sekmesini açın.
  • “Hücresel Plan Ekle”yi seçin.
  • e-SIM kart üzerindeki QR kodu okutun.
  • SIM kilidini açmak için PIN kodunu girin.
  • e-SIM’iniz aktive edildi.

Uyarı: e-SIM profiliniz herhangi bir nedenle silindiyse,  kullandığınız operatörün bayilerine giderek numaranızı kullanmaya devam etme talebinde bulunabilir veya müşteri temsilcilerinden yeniden yükleme talebinde bulunabilirsiniz. Sim kartınızı e-sim’e çevirmek istediğinizde ise genellikle SIM kart yenileme/değiştirme ücreti alınmaktadır.

e Sim Destekleyen Operatörler

Ayrıntılı bilgi almak için linkleri ziyaret edebilirsiniz. Türkiye’de yukarıdaki  operatörler 1 Ocak 2021 tarihinden bu yana eSIM desteği vermektedir.

Kullanıcı Şikayetleri

Sizin için e-sim kullanıp sıkıntı yaşayanların sorunlarını derledik.

  1. Evet e sim’i telefondan çıkardım ve başka bir telefona taşımak istedim. Hattım iptal oldu ve e simim kullanılamaz durumda olduğu için müşteri hizmetleri ile iletişime geçin diye bir hata mesajı aldım.
  2. İphone 12’de eSIM kullanıyorum. Sinyal gücü sorunu ile başlamak istiyorum. Evimin balkonunda Turkcell ana hattım ile 400Mbps ve üzeri hızlar alabiliyorum. Ancak eSIM’i aktif ettiğimde bu hız 200Mbps’e düşüyor. Yani buradan anladığım cihaz yeterli sinyal gücünü paylaşamıyor.
  3. İPhone 14 e sim destekliyor fakat fakat bazı operatörlerin sitelerinde  iPhone 14 yazmıyor destekleyen cihazlarda ama bana müşteri hizmetleri destekliyor demişti.
  4. Operatörlerin yaptığı en büyük saçmalık mevcut eSIM QR kodunu başka bir cihazda okutamamak. Normal SIM kartımı çıkartıp başka bir cihaza taktığımda 30 TL SIM yenileme ücreti alınması ne kadar saçmaysa aynı şekilde bu da o kadar saçma.
  5. Esimde aynı numara olması kısmına katılmıyorum,ciddi bir guvenlik açığı olusturur bu ülke için.Klonlanan simler bankalar bilmem neler…Ana sime yonlendirilmiş ucretsiz farklı bir numara verilmesi bence daha mantıklı olur.

e-Sim Eksileri

eSIM’ler eski telefonlarla uyumlu değildir. Ve evet, eSIM kullanmak için yeni bir telefon satın almanız gerekecektir. Ağ bağlantısını tamamen kesemezsiniz çünkü telefon çalışmayı durduracaktır. Çünkü eSIM çevrimiçi olduğunda çalışır. Bir hizmeti kullanmayı geçici olarak durdurmaya izin verilmez.

eSIM ile uğraşmak normal SIM kartlardan daha zordur. Normal SIM kartları farklı bir telefona takabilirsiniz. Ancak eSIM ile sahip olduğunuz tek şey fiziksel bir çip değil, bir kimlik numarasıdır, bu nedenle verileri bu şekilde aktarmanız gerekir.

Bunlar İlginizi Çekebilir !