Adana

Yüreğir Hava Durumu

Hava durumu sayfamız, Yüreğir için ayrıntılı hava durumu, sıcaklık, nem ve yağış bilgileri, saatlik ve 5 günlük hava durumu tahmini sağlar.

Yüreğir Hava Durumu
Yüreğir Hava Durumu

Yüreğir Hakkında Genel Bilgi

Yüreğir, Adana’nın metropol merkez ilçelerinden biridir. Adana’nın ortasından geçen Seyhan Nehri, Yüreğir ve Seyhan ilçelerini birbirinden ayırmaktadır. Yüreğir’in 106 mahallesinden 39’u merkezde yer almaktadır. 360.628 kişi (%83,8) merkez mahallelerde yaşamaktadır. En uzak mahalle 40,8 km uzaklıktaki Çelemli’dir. En kalabalık mahalle 25.966 kişi ile Kışla’dır. 2017 yılında Yüreğir’in nüfusu %1,21 oranında artmıştır.

Yüreğir – Adana Akdeniz iklimi ile karakterize edilir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Bölgede yağışlar genellikle yamaç yağışları ile gezici hava kütlelerinin karşılaşması ile oluşur. Ortalama yağış miktarı 625 mm’dir.

Yüreğir’de ortalama 74 gün yağışlı geçmektedir. Yağışların %51’i kışın, %26’sı ilkbaharda, %18’i sonbaharda ve %5’i yazın düşer. Yaz aylarında hava nemle dolmasına rağmen bazı yıllarda hiç yağış düşmez. Çukurova, yaz aylarında Akdeniz ve Toros Dağları’ndan nemli havayı çeken bir alçak basınç merkezidir. Bu durum dinamik koşullar nedeniyle yüksek basınca neden olur. Bir yandan denizden gelen nemli hava, diğer yandan ovanın sulanması nedeniyle nem oranı artar. İklim ve enlem nedeniyle ısınan hava, birikerek ağırlaştığı için yükselemez ve doyma noktasına ulaşamaz. Böylece yaz aylarında nem yüklü sıcak bir hava gözlenir. Ortalama bağıl nem %66 olmasına rağmen yaz aylarında %90’ı aşmaktadır. 37 yıllık ortalama sıcaklık 18,7 °C’dir.

En soğuk ay Ocak, en sıcak ay ise Ağustos’tur. Günler Ağustos ayına kadar yavaş yavaş ısınır, bu noktada hava sıcak, nemli ve yapışkandır. Ocak ayı sıcaklık ortalaması 9 C, Ağustos ayı sıcaklık ortalaması ise 28 C’dir. Ova sıcak olmasına rağmen, iklim koşulları ildeki yükselti ve yüzey şekillerine göre büyük farklılıklar göstermektedir. Yağışlar da değişkenlik göstermektedir. Dağlık alanlarda yağış doğal olarak yüksektir. Ovada nadiren görülen kar, dağlarda erken başlar ve bazen aylarca kalır. Adana’da yılın 195,6 günü yaz günüdür. Bu günlerin 134,4’ü tropikal günler olarak belirlenmiştir

 

İlgili Konumlar:

 

 

 

Bunlar İlginizi Çekebilir !