Ne Nedir ?

Kısmi Süreli Çalışma

Yarı zamanlı (part-time) veya kısmi zamanlı çalışma, haftada 30 saatten az çalışma saati olan bir istihdam şeklidir. 30 saati geçmemek şartıyla 6 gün çalışabilirsiniz.

İş Kanunu’nun 13. Maddesine göre Kısmi Süreli İş Sözleşmesi “işçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmi süreli iş sözleşmesidir.” şeklinde tanımlanmıştır.

Kısmi süreli çalışma
Kısmi süreli çalışma

Teknolojideki ilerlemelerin bir sonucu olarak bazı işlerin ortadan kalkması, yenilerinin ortaya çıkması, birden fazla işin yaygınlaşması ve evden çalışma gibi nedenlerle dünya genelinde yarı zamanlı çalışan kişi sayısı artmaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre bugün gelişmiş ülkelerde çalışanların %50’si yarı zamanlı çalışmaktadır.

Türkiyede Kısmi Süreli Sözleşme

Türk yasalarına göre kısmi süreli çalışma, tam zamanlı bir iş sözleşmesi kapsamında yapılan eşdeğer işin üçte ikisine kadar yapılan çalışmadır. Buna göre, haftada 45 saatlik tam zamanlı bir çalışmanın üçte ikisi olan 30 saate kadar (30 saat dahil) çalışırsanız, Türkiye’de yarı zamanlı çalışmış sayılırsınız.

Yalnızca ihtiyaç duyduğunuzda çalışıyorsanız, buna çağrı üzerine çalışma denir. Türkiye’de çalışan 30 gün için GSS primi ödemek zorundadır. Bu durum bazen, özellikle ayda birkaç gün çalışanlar için, kazandıklarından daha fazla GSS primi ödemek gibi sorunlara neden olabilmektedir. Ay içinde tam süreden (30 gün) az çalışmanız halinde 5510 sayılı Kanunun 88 inci maddesinin dördüncü fıkrasında, eksik günlere ait sigorta primlerinizin tam olarak ödenmesi şartı getirilmiştir.

Ayrıca bakınız

Bunlar İlginizi Çekebilir !